Fia Hobbs, grundare till FCF

En stor rubrik.

Fia Hobbbs, grundare till Fonden CancerFriskvård.

Att ge ett bra efterstöd till både cancerberörda och närstående är en hjärtefråga för mig. En dröm jag burit med mig sedan 2008 är att få starta ett friskvårdscenter där både cancerberörda och deras närmaste kan få stöd och verktyg att blicka framåt berättar Fia Hobbs, grundare av Fonden CancerFriskvård. Hon har arbetat som kropps- och samtals terapeut i drygt 25 år och träffat många som känt sig vilsna och utestängda efter sin cancerbehandling.
 - Jag har hela tiden upplevt att det är något som saknas och 2015 startade jag upp denna ideella förening tillsammans med några eldsjälar och bildade Fonden CancerFriskvård.

 

Det hela började år tjugohundra då en god vän till familjen fick en hjärntumör som utvecklade sig i snabb takt och när han gick bort lagom till jul fick det mig att börja söka efter olika sätt att hantera den stress och ångest som närstående drabbas av. Jag hade redan innan kommit i kontakt med Dr Carl Simontons sätt att arbeta med både cancerberörda och närstående och det gick rakt in i hjärtat på mig. När jag sedan fick möjlighet att åka över till USA 2008 och studera för honom var jag överlycklig. Hans program innefattar psykosocialt stöd för alla cancerdrabbade, inklusive närstående och jag har sett människor lyfta sig ur djupa depressioner, få tillbaka hoppet och en bättre livskvalitet. 

Inspirerad av hans cancercenter kom jag hem och ville starta upp ett friskvårdscenter för cancerdrabbade i Stockholm. Jag och en kollega jobbade med grunden för detta under 2009 men tyvärr gick hon bort i cancer under våren 2010. Hon dog samma vecka som en av mina bästa vänner blev diagnostiserad med lungcancer i sista stadiet och som min man fick sin cancerdiagnos. Jag hade inte ork att driva projeketet vidare och lade ner alla planer under några år. Men längtan att vilja göra något höll sig kvar och 2015 var tiden mogen för att börja jobba för ett friskvårdscenter igen, men denna gång i regi av en ideell förening som jag grundade.

Jag har under årens lopp studerat vidare och gjort en mängd studiebesök utomlands på olika cancerreahabiliteringscenter för att lära mig vad som fungerar och hur de arbetar och jag åker regelbundet på internationella psykosociala konferenser. 2007 var jag med och startade en annan ideell förening, Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering där jag var med under 5 år.
Nu är tiden mogen att föra in friskvård i cancerrehabiliteringen och jag kallar det CancerFriskvård. Hoppas du vill vara med och bidra till att alla får den hjälp de behöver att komma vidare, vare sig man är cancerdrabbad eller närstående.

Fia Hobbs

Lyssna på Fia intervjuas i Hälsopodden:

Hälsopodden, avsnitt 40 med Fia Hobbs, Fonden CancerFriskvård 

Intervju med Fia Hobbs i Året Runt

Årsmöte 2019Årsmöte 2020

 

Extra inkallade årsmöten 2020
 

Syftet med Fonden

Fonden CancerFriskvård är en ideell förening med 90-konto. Vårt syfte är samla in pengar för att kunna erbjuda CancerFriskvårdsveckor och tillsammans med våra möjliggörare bidra till de som inte har ekonomisk möjlighet att kunna bekosta hela veckan själv.
Vi vill även lyfta kunskapen om livsstilens betydelse för vår hälsa. Det gör vi genom att påverka beslutsfattare och informera individer och lägga mer fokus på prevention.
Senaste två åren har vi arbetat  brett med påverkansarbete för en bättre rehabilitering där cancer-friskvård bör vara ett naturligt steg från sjukvårdens rehab till en rehab som sker med fokus på att stärka det friska och arbeta med den mentala och känslomässa utmaningen som ibland följer efter behandligarna är klara